Profeten från Mekka
Kaba i saudiarabiska Mekka utgör ett centrum och mål för muslimska pilgrimsfärder.
Mekka, i nuvarande Saudiarabien, var en viktig handelsstad för 1.400 år sedan. Köpmän från skilda håll möttes, varor och idéer utbyttes, händelser från olika delar av världen blev kända och påverkade tillvaron på andra håll.
Karavanstaden Mekka var även ett religiöst centrum med helgedomen Kaba i fokus. Kaba sades ha tillkommit på Abrahams tid, medan andra menade att den var världens första byggnad och uppfördes redan av Adam. Helgedomen innehöll olika gudabilder och var ett mål för många människors årliga vallfärder. Men det var ingen enhetlig tro som förenade de dåtida pilgrimerna och man dyrkade olika gudar.
Såväl de politiska som religiösa förhållandena skulle komma att förändras genom en händelse år 610. En man vid namn Muhammed ibn Abdallah hade som vana att årligen, under månaden Ramadan, dra sig undan till en grotta utanför Mekka för bön och fasta. Detta år fick han vara med om en märklig upplevelse, som kom att få stora konsekvenser, inte bara för honom själv, utan för en betydande del av mänskligheten. Ängeln Gabriel visade sig för honom och gav honom ett budskap som han fick i uppdrag att föra vidare.
Vem var Muhammed?
Muhammed föddes i Mekka omkring år 570. Tidigt blev han föräldralös och uppfostrades av sin farfar och sedan av sin farbroder. Han kom att arbeta som kameldrivare och vid 25 års ålder gifte han sig med Khadidja, en förmögen änka.
Muhammed var knappast tillfreds med den polyteism som florerade i dåtida Arabien och även kom till uttryck i Kabahelgedomen, där Allah betraktades som en ev flera gudar. Detta kan vara en förklaring till hans eget sökande efter Gud, vilket bl a tog sig uttryck i regelbundet återkommande böne- och fasteperioder. Varje år avsatte han tid i avskildhet för sina meditationer.
Vad gjorde och förmedlade Muhammed?
Upplevelsen i grottan innebar att ängeln Gabriel för Muhammed påbörjade den förmedling av uppenbarelser som senare kom att utgöra Koranen, islams heliga skrift. Då Muhammed själv knappast var skrivkunnig fick hans medhjälpare senare teckna ned de olika uppenbarelser som fortsatte under profetens levnad.
Utifrån dessa uppenbarelser började Muhammed förkunna för folket att det endast finns en Gud, att han är god och allsmäktig och att människorna måste underkasta sig hans vilja. Orden islam och muslim är nära besläktade och betyder underkastelse, lydnad.
Muhammed fick snart en del anhängare, men mötte samtidigt hårt motstånd. För att undkomma dödshoten bröt han upp från Mekka till Yathrib. Stadens namn kom att ändras till Medina = profetens stad. Utvandringen från Mekka skedde år 622 och detta årtal utgör startpunkt för muslimsk tideräkning.
År 630 hade Muhammed samlat en tillräckligt stor skara anhängare för att kunna återvända till Mekka och besegra motståndet. Kabahelgedomen rensades från alla avgudabilder och med tiden kom de olika stammarna att underkasta sig Muhammeds ledarskap.Två år senare dog Muhammed och fick sin grav i Medina.
Ett citat ur Koranen:
Så här lyder i svensk översättning den uppenbarelse Muhammed fick ett par år efter händelsen i grottan:
Vid det klara morgonljuset och vid natten, när dess mörker tätnar!
Din Herre har inte övergett dig och du har inte väckt Hans missnöje. Det liv som ligger framför dig skall förvisso bli lättare än det som hittills varit! Och din Herre skall skänka dig Sitt goda i överflöd och du skall bli helt nöjd.
Fann Han dig inte faderlös och gav dig ett hem?
Och såg Han dig inte vilsen och vägledde dig?
Och såg han dig inte lida nöd och skänkte dig allt vad du behövde?
Var därför inte hård mot den faderlösa och stöt inte bort tiggaren med barska ord. Men berätta för alla om din Herres välgärningar! (Sura 93:1-11)