Vad är Islam?
Namnet Islam kommer från arabiskan och betyder underkastelse, underordnande. Muslim, med samma språkliga rot, betyder en person som underkastar sig, underordnar sig Guds vilja.
Det arabiska namnet på Gud är Allah och Islam har sitt ursprung liksom judendomen och kristendomen i Mellersta Östern.
Mekka
Mekka i nuvarande Saudiarabien var vid 600-talets början en viktig handelsstad. Genom köpmän och legosoldater hade sedan lång tid tankar och idéer med judiska och kristna influenser nått området.
Mekka var redan tidigare också ett viktigt religiöst centrum med den heliga byggnaden Kaba dit människor vallfärdade och där befolkningen dyrkade många gudar. Enligt traditionen hade Adam, den första människan låtit uppföra detta tempel. Det kom senare att återuppbyggas av Abraham och dennes äldste son Ismael. Inmurad i byggnadens vägg fanns en svart sten, en meteorit, som fallit från himlen och därmed bundit samman himmel och jord.
Muhammed
Islams motsvarighet till judendomens Mose är Muhammed. Varje år drog han sig undan för meditation i en grotta norr om Mekka. En gång visade sig där ängeln Gabriel för honom, samma ängel som delgav Maria bebådelsen om Jesu födelse. Detta upprepades sedan regelbundet under Muhammeds liv och det Gabriel lärde Muhammed var att det bara finns en Gud och att han är god och har stor makt.
Allah akhbar betyder: Gud är större.
Det är Gud som skapat världen och människorna måste underkasta sig hans vilja och leva ett rätt liv för att komma till paradiset. De onda kommer att plågas i helvetet.
Dessa uppenbarelser kom senare att skrivas ned och utgör Koranen, Islams heliga skrift som bör läsas på arabiska. Den är uppdelad i 114 kapitel, s.k. suror som är ordnade efter storlek. Med undantag av den inledande suran kommer därefter de längsta först och de kortare sist.
När Muhammed började sprida sin lära fick han relativt snabbt många anhängare. Men han fick också fiender och för att rädda sitt liv tvingades han fly från Mekka till staden Yathrib knappa 20 mil längre norrut. Detta hände år 622, det år som sedan kom att utgöra startpunkten för den islamiska tideräkningen. Muhammeds nya hemstad kom senare att få namnet Medina, vilket betyder Profetens stad.
Den tredje heligaste staden för muslimen, efter Mekka och Medina, är Jerusalem, vilket hör samman med att Muhammed också kom dit. Det arabiska namnet på Jerusalem är al-Quds, som betyder Den heliga. En kyrka byggd på ruinerna till det gamla judiska templet kom att år 688-691 byggas om till moské, den s.k. Klippmoskén i vars centrum man kan se fotspår efter Muhammed som från den platsen gjorde en himmelsfärd.
År 630 tågade Muhammed med 10.000 man in i Mekka och intog staden. Beduinstammarna accepterade honom som sin ledare och helgedomen Kaba rensades från alla avgudabilder. Muhammed dog två år senare och hans grav finns i Medina.
Världsreligon
Muhammed hade utsett en släkting, Abu Bakr, att efterträda honom. Denne fick benämningen kalif. Kalifatet är namnet på den politiskt-religösa stat som kom att ledas av Abu Bakr. De tre efterföljande kaliferna var Umar, Uthman och Ali. Under några få år kom kalifatet att utvidgas kraftigt. Perserriket krossades, Egypten, Syrien och Palestina lades inlemmades i kalifatet. Jerusalem erövrades år 638.
Efter Uthmans död utbröt inbördeskrig mellan Alis anhängare Shiamuslimerna och motståndarna som kom att kallas Sunniter. Ali som var en mycket strängt troende mördades och kalifatets maktcentrum flyttades från Mekka till Damaskus.
Shiapartiet ansåg att endast speciellt rustade personer, s.k. imamer kunde tolka Koranen. Sunniterna menade att vem som helst som hade kännedom om Sunna, Muhammeds sätt att leva, kunde bli muslimsk ledare. Denna uppdelning av Islam i två huvudriktningar finns än i dag. Av världens omkring en miljard muslimer är c:a 12% shiamuslimer och 88% sunniter.
Islams fem pelare
Fem regler, de s.k. pelarna utgör grunden för ett muslimskt liv:
- Trosbekännelsen (shahada) Det finns ingen Gud utom Allah och Muhammed är hans sändebud.
- Bönen (salat) Fem gånger om dagen vänd mot Mekka ska bönen utföras enligt Sunna. Viktigast är fredagsbönen vid middagstid då man om möjligt bör samlas i en moské. Fredagen är muslimernas motsvarighet till judarnas sabbat och de kristnas söndag.
- Fastan (fastemånaden Ramadan) Man ska avstå från mat, dryck, sexuellt umgänge under dygnets ljusa timmar.
- Allmosan (zakat) En fattigskatt, då del av inkomsten, minst 2,5%, ges till fattiga och sjuka. En avgift som ofta betalas vid avslutningen av fastemånaden.
- Vallfärden (hadj) Varje muslim bör om möjligt en gång under sitt liv delta i vallfärden till Mekka och där tåga runt Kaba. Det är även möjligt att göra denna vallfärd för någon annans räkning, om denne inte själv kan göra det.