– vad är det för en bok?
Namnet ”Bibeln” kommer egentligen av ett grekiskt ord som betyder böcker. Jämför med ordet bibliotek som betyder boksamling. Bibeln består av två delar: Gamla Testamentet (GT) resp Nya Testamentet (NT).
GT innehåller 39 olika böcker som tillsammans utgjorde den hebreiska bibeln. Här berättas om världens skapelse, hur Gud utväljer Israel som sitt folk med särskilda uppgifter i världen och vad som sedan händer med detta folk.
Det var alltså denna bibel Jesus och hans lärjungar hade tillgång till. Böckerna var ursprungligen nedskrivna på hebreiska (några avsnitt dock på arameiska) men översattes något hundratal år före Kr. till det grekiska världsspråket.
När NT hämtar citat ur den hebreiska Bibeln tas dessa oftast från den grekiska översättningen, känd som Septuaginta. Detta kan, åtminstone i en del svenska bibelöversättningar, innebära att ett citat från GT ser lite annorlunda ut i NT än i den egentliga GT-texten. Det beror då på att man översatt GT-texten direkt från hebreiska till svenska medan citat i NT först översatts från hebreiska till grekiska och därefter till svenska.
Hängde du med?
Nya Testamentet, med 27 böcker som nedskrevs på grekiska, börjar med de fyra evangelierna som berättar om Jesus från Nasaret, hans liv, undervisning, död och uppståndelse. Därefter följer böcker som skildrar den kristna församlingens första tid samt undervisning om kristen tro och livsföring.
Många har en Bibel i sitt hem, men Bibeln kan även läsas på nätet.